Sovtaj Bedeli Hesaplama

 Sovtaj Bedeli Hesaplama

Hasar görmüş bir malın sigortalının onayıyla satılması durumuna sovtaj denir. Bazı durumlarda malın hasar almamış kısımlarının da satışını kapsama hali olur. Hasarlı malın değer kaybetmeyen kısmının satışından gelir elde edilmesi olarak isimlendirilen sovtaj bedeli, tazminat masrafından düşürülür. Sigorta şirketleri ile sigortalı arasındaki bu durum sovtaj olarak kayda geçer.

 

Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Sovtaj bedeli hesaplanırken örneğin; piyasada 100 bin TL değerinde olan aracınız olduğunu varsayalım. Kaskosu bulunan bu araçla bir kaza yaşadınız. Eksper incelemesi ile araç perte çıktığında sigorta şirketiniz size aracın piyasa değeri olan 100 bin TL ödemeyi ödemekle yükümlüdür. Size yapılan bu ödemenin ardından, aracın tüm hakları sigorta şirketine geçer. Dolayısıyla aracın sonraki durumlarıyla ilgili sigorta şirketi satış yapma hakkına sahip olur. Sigorta şirketinin bu satıştan kazanacağı gelir de sovtaj bedeli olarak kayda geçer.

 

Sovtaj bedeli hesaplamasında dikkat edilmesi gereken bir durum var. Sovtaj bedelinin alınabilmesi için aracın mutlaka perte çıkması ve eksper incelemesi ile raporla teyit edilmesi gerekir. Hurda araçlar sovtaj bedeli alamaz. Aradaki fark burada ortaya çıkmaktadır. Perte çıkan araca trafik sicil kaydı silme işlemi olmaz. Fakat hurda araçların trafik tescil kaydı silinmedi mecburidir.

 

Neden Sovtaj Uygulanır?

Sovtaj uygulamasında en etkili durum, geri dönüşüm sağlamasıdır. Sovtaj ile perte çıkan araçların büyük çoğunluğundan gelir elde edilir ve bu araçların tamamen ortadan kaldırılmasının önüne geçer.

Yorum Yap