Devlet Destekli Alacak Sigortası

 Devlet Destekli Alacak Sigortası

Alacak sigortası, Hazine ve Maliye Bakanlığınca oluşturulan, KOBİ’lerin alacaklarını güvence altına alınmasını sağlayan sigorta türüdür. Bu sigorta ile küçük ve orta ölçekli işletmeler şirketlerden tahsil edemedikleri ödemeleri sigorta şirketleri tarafından alabiliyor. Sigortadan faydalanan işletmeler, işletmenin faaliyetlerini sorunsuz sürdürmesi için nakit akışını sağlıklı bir şekilde sürdürebiliyor ve taahhütleri yerine getirebiliyor. Bu sayede bu firmaların geleceğe dönük mali planlarında oluşacak aksaklıklar ortadan kalkıyor.

 

Alacak Sigortasında Devlet Desteği

Alacak sigortası, KOBİ’ler için özel sigorta şirketleri tarafından yapılıyor. Alacak sigortasında devletin önemli bir desteği bulunuyor. Sigorta yaptıran işletme, sigortasından ödemesini tahsil etmek istediği zaman para devlet destekli alacak sigortasından tahsil edilir. Bu havuz Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi altında Halk Sigorta tarafınca yönetilir. Sigorta havuzunda yeterli miktarda para bulunmadığında devreye Hazine ve Maliye Bakanlığı giriyor ve tahsil edilemeyen miktarı üstleniyor. Temin edilmesi istenen para sigorta havuzundan tahsil edilemediği durumlarda devlet KOBİ’ler için sigorta şirketi yerine ödemeyi gerçekleştiriyor.

 

Alacak Sigortası Genel Şartları

Resmi Gazete’de yayınlanan mevzuata göre KOBİ’ler, yani yıllık geliri 125 milyon Türk Lirasının altında bulunan işletmeler alacaklı sigortasından faydalanabilir. Yine bu işletmeler başvuru tarihinden en az iki yıl önce kurulmuş olması gerekir. Sigortadan faydalanmak için en önemli şart ise şirketin risk değerlendirmesinden geçebilmesidir.

 

Risk Değerlendirmesi

Risk değerlendirmesi, alacaklı sigortası yaptıran işletmenin alacaklarının değerlendirmesidir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi, sigorta yaptırmak isteyen işletmenin alacaklı olduğu işletmeler için bir risk değerlendirmesi yapar. 1-6 puan arasında değerlendirme yapılan sistemde borçlarını düzenli ödeyen işletmeler 1 puan alırken ödemelerini genellikle geciktiren işletmeler 6 puan alır. Eğer sigorta yaptıran işletmenin risk değerlendirmesi sonucunda puanı 6 ise sigorta yapılmaz. Sigorta primleri de bu risk değerlendirme sistemine göre belirlenir.

Yorum Yap