Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

 Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Motorlu taşıtlar vergisi, araç sahibi kişilerin senede iki defa ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür. Araç sahipleri, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında motorlu taşıt vergisi ödemelidir. Her araç için, trafik siciline kayıt olmasından itibaren motorlu taşıtlar vergisi ödenmeli. Eğer aracınızın trafik siciline ilk defa kaydı yapılacaksa ve takvim yılın ilk altı ayı içerisinde alınmışsa, takvim yılı başından itibaren süreç başlar. Sürecin başlamasından itibaren motorlu taşıt verginizin zaman hesaplaması yapılır. Aracınız hali hazırda trafik sicilinde kaydı bulunuyor ve araç sahibi değişecekse, araç devrinin ilk altı ay içerisinde yapılması durumunda takip eden son altı aylık zaman diliminin başından itibaren aracınızın motorlu taşıtlar vergisi hesaplanır.

 

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri

 

Her araç sahibinin yılda iki kez ödemekle yükümlü olduğu motorlu taşıtlar vergisi için kanunda bazı tarifeler bulunur. Bu tarifeler, aracın modeline göre farklılıklar gösterir. Motorlu taşıtlar vergisi tarifelerinde aracın otomobil, kamyonet, minibüs gibi kategorileri bulunur. Kategoriye göre araçların vergilendirme tarifesi değişiklik gösterir. Modeli ve kategorisi dışında MTV tutarını belirleyen faktörler ise aracınızın silindir hacmi ve yaşıdır. Otobüs, kamyonet ve kamyon gibi araçlarda azami ağırlıkları da vergi tutarının belirlenmesinde dikkate alınır.

 

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?

 

Motorlu taşıtlar vergisinin ödemeleri yılda iki defa Ocak ve Temmuz ayında gerçekleşir. MTV ödemesini internetten yapmak isteyenler; Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kolayca ödemelerini yapabilmektedir.

 

İnternet ödemelerinin dışında; bankaların mobil uygulamaları, internet siteleri üzerinden ve ATM’lerden de MTV ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum Yap